Eğitimde ‘Örnek’ tecrübe konuştu

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği’nin (NİLSİAD) öncülüğünde, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) desteğiyle düzenlenen “Değerler Buluşuyor Tecrübe Konuşuyor” söyleşilerinin konuğu, Özel Emine Örnek Eğitim Kurumları Kurucusu Emine Örnek oldu.

EĞİTİM REHBERİ 24.02.2021, 09:40
Eğitimde ‘Örnek’ tecrübe konuştu

NOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı ve NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras ve NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez selamlama mesajlarını pandemi sebebiyle video yoluyla iletti. Gülmez, Emine Örnek markasına vurgu yaparak “Emine Hanım, eğitim alanında bir marka yarattı ve hem Bursa’ya hem de ülkemize çağdaş eğitim alanında katkı sundu. Bu yüzden kendisine teşekkür ediyor; başarılarının devamını diliyorum” dedi. NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras ise, NİLSİAD’ın öncülük ettiği söyleşi dizilerinin ikinci sezonunda Emine Örnek gibi başarılı iş insanlarını ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti ve “Emine Örnek Bursa için bir değer. Eğitim alanında gelecek nesiller için aydınlık bir yol çizen değerlerden biri. Başarılarıyla eğitim dünyasına da ilham olan bu değerli ismi ağırlıyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı. Özel bir televizyon kanalında yayınlanan söyleşide, Emine Örnek Gazeteci Elif Sezgin’in sorularını yanıtladı.

7 kardeşli kalabalık bir ailede büyüdüğünü ifade eden Emine Örnek, kendisinden küçük 4 kardeşi olduğunu ve bir şeyler öğretme hevesinin o zaman başladığını söyledi. Kız Öğretmen Okulu yıllarının çok iyi geçtiğini vurgulayan Örnek, liderlik ve girişimcilik gibi özelliklerini orada keşfettiğini belirtti.

Hayatının dönüm noktasını, öğretmenlik için tayin beklerken yaşadığını ifade eden Örnek, o günleri şöyle anlattı:

“Sevdiğim bir komşumuzun tezgâhtar olarak çalıştığı mağazada kıyafet bakarken içeriye 2 hanımefendi ve yanlarında 10 yaşlarında bir çocuk girdi. Çocuğa palto alacaklarını söylediler ben de yardımcı olmak adına bir palto seçip çocuğa giydirdim, onunla ilgilendim. Sonra 2 hanımefendi bana dönüp ‘Siz burada çalışıyor gibi değilsiniz, bir işiniz var mı’ diye sordular. Ben de öğretmen olduğumu ve tayin beklediğimi söyledim. Meğer o iki hanımefendi Bursa eğitim hayatının duayenleri Mefharet İnal ve Sevim Ertekin’miş.

SÜRPRİZ MEKTUP...

Daha sonra tayininin Yozgat’a çıktığını belirten Örnek, köyde mesleğini sürdürürken Mefharet İnal ve Sevim Ertekin’den sürpriz bir mektup aldığını söyledi. Örnek, “Sonra benim Yozgat’ta bir köye tayinim çıktı. Bu zaman zarfında Mefharet ve Sevim Hanım, mağazaya tekrar gidiyor ve beni soruyorlar. Tayin olduğumu öğrenip annemden adresimi alıyorlar. 1 ay sonra köye bir postacı geliyor ve mektupta bana özel okulları olduğunu ve benimle çalışmak istediklerini ifade ediyorlar. O an karar vermek için erkendi ve şimdilik gelmeyi düşünmediğimi cevaben gönderdim. 1 yıl köyde görev yaptım, en büyük yardımcım ablam oldu. Çok şey kazandım orada. Ama aile özlemi ve uzaklık nedeniyle artık dönmek istedim, Bursa’ya gelince Mefharet İnal ve Sevim Ertekin ile görüştüm. İnal Ertekin Okulları serüvenim de böyle başladı, 16 yıl devam etti” ifadelerini kullandı.

“EVLİLİĞİMLE YENİ KARARLAR ALDIM”

Evliliğiyle birlikte yeni kararlar aldığını ifade eden Örnek, girişimcilik hayatına Çakırhamam’da açtığı dershane ile başladığını belirterek şunları söyledi: “Bursa’nın her yerinden öğrencim oldu. Devlet okulundan birçok öğrenci ve yeni öğretmenler tanıdım. Çok yoğun çalıştım. Haftada 45 saat matematik dersine girdim. Nilüfer bölgesi yeni yeni gelişiyordu ve sonra orada da bir dershane açtım. Sonrasında çocukların hayatına daha uzun süre dokunmak istediğim için okul açmayı çok arzu ettim. Sessiz, egzoz gazından uzak, doğanın içinde bir arsa alarak Bademli’de hijyenik bir okul açmaya eşim ve kardeşlerim ile birlikte karar verdik. O zaman Bademli bu kadar gelişmemişti. Arazimizi 1994 yılında alıp, 1998’de eğitim ve öğretime başladık. 165 öğrenci ile başladığım bu yolculukta şu an 1300’ün üzerinde öğrenciye eğitim ve öğretim veriyoruz. Çocukların okula severek gelmesi ve velilerin güveni çok önemli. Böyle olunca hedefe ulaşmak daha kolay oluyor.”

“BİNALARIMIZ BOŞ, ÇOCUK SESLERİNİ ÇOK ÖZLEDİM”

Pandemi şartlarından da bahseden Örnek, her şeyin çocukla güzel olduğunu söyledi. Örnek şöyle devam etti:

“Okulumuzu, en ince detayı atlamadan pandemiye uygun düzenledik ama binalarımız bomboş, çocuk sesleri yok. Çok duygulanıyorum. Benim en yakın arkadaşlarım çocuklar. Biliyorum onlar da bizi çok özledi. İnşallah pandemi bir an önce sona erer de tekrar eski günlerimize döneriz. Uzaktan eğitimle yüz yüze eğitim arasında elbette çok fark var. Çünkü henüz altyapısı olmayan yerler var, oralarda uzaktan eğitimler zor ve verimli olamayabiliyor. Bu fark, sonraki yıllarda ortaya çıkacak maalesef. Bunun yanı sıra çocuklarda online sistemin gereği olarak hareketsizlik, göz bozukluğu gibi sorunlar da olabiliyor.”

‘VATANA HİZMET DAVET GEREKTİRMEZ’

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı’nı da 2 dönem yaptığının altını çizen Örnek, bu görev süresince pek çok kadın girişimci ile bir araya geldiğini söyledi. “Vatana hizmet davet gerektirmez” diyen Örnek, “Bu görevle Bursa’da girişimci kadınlarla toplantılar yaptım. Rol model olmaya çalıştım. Toplumu kalkındırmak ve ileri medeniyetler seviyesine çıkarmak istiyorsak kadınlarımızı mutlaka eğitmemiz lazım. İyi eğitilmiş kadınlar, evinde çocuğunu iyi yetiştirir, ailesine katkı sağlar ve toplumu ilerletir. Benim okulumda da yönetim kademesi ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. Ben kadın idarecilerle daha rahat çalışabiliyorum. Keşke girişimci kadın sayısı artsa” ifadelerini kullandı.

‘Kendi çocuğum olsaydı bu kadar çocuğum olmazdı’ diyen Örnek, “Aynı şehirde okumak, çalışmak ve hizmet vermek benim için büyük bir şans oldu. Girdiğim ortamlarda mutlaka öğrencilerimle karşılaşıyorum. Çok gurur duyuyorum, onları ve başarılarını görünce. Bursa’mızın yakından iyi tanıdıkları öğrencilerim; Levent Kızıl, Ömer Kızıl, Celal Gökçen, Pınar Taşdelen Engin, Mustafa Çağlar, Serkan Yazıcı, Murat Orhan, Ayşegül Orhan, Burak Duraner, Hasan Aslanoba, Ali Cem Sönmez, Akın – Aylin Poroy ve ünlü modacı Atıl Kutoğlu ilk aklıma gelen öğrencilerim. O kadar çok kişi var ki. Dünyanın pek çok yerinde öğrencim var. Hepsiyle gurur duyuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Program, eskiden öğrencisi, şimdi ise velisi olan Uludağ Tekstil İhracatçılar Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Retina Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Fatma Akalp, Yrd. Doç. Dr. Sayın Süreyya Saltan Evrensel ve Gözde Demirel Akan gibi isimlerin sorularıyla devam etti. Programın sonunda NOSAB ve NİLSİAD tarafından Emine Örnek adına dikilen fidanın sertifikası takdim edildi.

Yorumlar (0)
23°
kapalı