İHL’ler örnek oluyor

Türkiye koronavirüsle mücadele ederken, yardımlaşma konusunda tek yürek oldu. Bir yardımlaşma da imam hatip öğrencileri ve öğretmenlerinden geldi.

GÜNDEM 14.04.2020, 21:41 16.04.2020, 04:00
İHL’ler örnek oluyor

Türkiye’nin dört bir yanındaki imam hatip ortaokulları ve liseleri, sağlık personelinin kullanımı için siperlik maske üretmeye başladı.

İmam hatip liselerinde robotik kodlama için kurulan atölyeler şimdi tıbbi siperlik maske üretim atölyesine dönüştürüldü. Doktorlar ve sağlık personelinin kullanımı için siperlik maske tasarlayan atölyelerde, 3D yazıcılar vasıtasıyla yaklaşık 20 bin siperlik, 1000 civarında laringoskop üretimi gerçekleştirildi ve sağlık kuruluşlarına teslim edildi. Birçok okulda üretimlere devam ediliyor.

GÖNÜLLÜ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER

Türkiye’nin doğusundan batısına güneyinden kuzeyine hemen her bölgedeki imam hatip okullarının katıldığı seferberlikte, gönüllü öğretmen ve öğrenciler görev alıyor. Bölgelerindeki sağlık kuruluşlarından talep alan okullar, yerel yönetimlerin de desteğini alarak üretime geçti. Her okul kendi kapasitesine göre günlük belli bir sayıda üretim yaparken, maskeler toplu olarak okulların bulunduğu şehirlerdeki hastanelere teslim ediliyor.

HATAY, SAMSUN, KARAMAN...

Hızlı bir şekilde örgütlenen ve üretime geçen okullar arasında hem imam hatip ortaokulları hem de imam hatip liseleri yer alıyor. Antakya Hz. Ayşe Kız Anadolu İHL gönüllü öğretmen ve öğrencileri üretime başladı. Samsun İlkadım Emine Ahmet Yeni Anadolu İHL ise Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık personelinin koruyucu siperlik ve maske ihtiyacını robotik kodlama sınıfındaki üretimle karşılıyor. Karaman Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İHL’de de sağlık çalışanlarına destek olmak üzere şeffaf yüz koruyucu siper maskesi üretimine başlandı. İstanbul Ataşehir Kız Anadolu İHL üretim yapan başka bir okul. 3D yazıcılardan şeffaf maske üreterek ilçedeki hastanelere sağlık desteği veriyor.

HAFIZLIK OKULU DA VAR

“Ülkemiz için bir aradayız” sloganıyla harekete geçen okullar arasında hafızlık projesi uygulayan Düzce Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu da var. Okulun robotik atölyesinde gelen istek üzerine sağlık personeli ve hekimlerin ihtiyacı olan yüz koruyucu siperlik ve maske üretimine başladı. Öğrenci ve öğretmenler üretimlerini sürdürerek bu zor günlerde sağlık çalışanlarının yanında olmaya devam edecekler. Okulda üretilen 6 bin 500 maske hem Düzce’deki hastanelere hem de bölgedeki ve Batman’dan İstanbul’a kadar Türkiye’nin diğer illerindeki hastanelere gönderildi. Dışardan bir firmayla da anlaşan okul şimdi daha seri ve çok sayıda üretimi gerçekleştiriyor.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERDEN VEFA

Eğitimcilerin ve gençlerin koronavirüsle mücadelede seferberliğine uluslararası öğrenciler de katıldı. Türkiye’nin dörtbir yanındaki uluslararası imam hatip liselerindeki misafir öğrenciler de üretime destek oluyor. Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin öğrencileri “Her zaman Türk halkının yanındayız. Uzaktan eğitimin dışında kalan zamanlarımızda sağlık çalışanlarımıza maske üretiyoruz” sözleriyle duygularını dile getiriyor. Bir başka öğrenci ise “’Türkiye Cumhuriyeti her zaman bize kucak açtı, bize yardım etti. Biz de bugün elimizden geldiğince onlara karşı vefamızı göstermek istiyoruz” diyor. Ankara’da bulunan Gölbaşı Milli İrade Uluslararası Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de “Kızlar Kodlarsa Dünya Değişir” sloganıyla bu sürece destek oluyor.

TÜM BÖLGELERDEN DESTEK

Sağlık personeli için maske ve siperlik üretimi yapan okullardan bazıları şunlar: Kütahya Gediz 1 Eylül İHO, Kastamonu Hüma Hatun Kız AİHL, Antalya Kepez Nebi Güney İHO, Isparta Şehit Komiser Muhsin Kiremitçi İHO, Mersin Akdeniz Ahi Evran İHO, Aksaray Güzelyurt AİHL, Afyon Şehit Sami Çifci İHO, Denizli Çameli AİHL, Bursa İnegöl AİHL, bonus veren bahis siteleri Kahramanmaraş Onikişubat Kervan Turgut Pekel İHO, Kahramanmaraş Onikişubat Necmettin Erbakan AİHL, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Hacı Osman Arıkan İHO, Manisa Turgutlu AİHL. Çanakkale Biga İHO, Bursa İnegöl Gaziosmanpaşa İHO, Nevşehir Recep Tayyip Erdoğan AİHL, Sivas Şarkışla 15 Temmuz Milli İrade İHO, Bursa Büyükşehir Roda AİHL. Adana Çukurova Hümeyra Ökten Kız AİHL, Aksaray Saadet Güney İHO, İstanbul Bağcılar Öznur Kahraman İHO, İstanbul Tuzla Muzafferda Güzide Pulur İHO, İstanbul Tuzla Halil Türkkan İHO, İzmir Konak Şehit Ömer Halisdemir Kız AİHL, Karaman Ömer Dinçer AİHL, Karaman 15 Temmuz Şehit Muhammet Yalçın Kız AİHL, Karatay Konya AİHL, Konya Mustafa Büyükkaplan Hafızlık AİHL, Konya Yunak AİHL, Konya Uluırmak Hürriyet İHO, Konya Selçuklu Şerife Akkanat İHO, Mersin Mezitli İHO, Osmaniye Cahit Zarifoğlu İHO, Osmaniye Mehmet Eminler İHO, Samsun Atakum AİHL, Sivas Akıncılar AİHL, Tekirdağ Süleymanpaşa AİHL, Yozgat Akmağdeni Atatürk İHO, Amasya Suluova Şehit Recep İnce İHO, Kocaeli İzmit Evliya Çelebi Kız AİHL, Kocaeli Derince Kız AİHL, Kocaeli Dilovası Mehmet Akif Ersoy İHO, Kocaeli Körfez Barbaros İHO, Osmaniye Çukurova Kız AİHL.

Yorumlar (0)
18°
kapalı