Ailelere “uzaktan eğitim” uyarısı

Koronavirüs nedeniyle okullar “uzaktan eğitim” modeline geçerken, başta Cambridge ve MIT olmak üzere dünyanın sayılı üniversitelerinde edindiği bilgi ve deneyimlerini “Aile Akademisi” ve “Anne Baba Okulu” projeleriyle toplumla paylaşan Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, ailelere “uzaktan eğitim” konusunda bazı uyarılarda bulundu.

GÜNDEM 14.04.2020, 21:18 22.04.2020, 02:36
Ailelere “uzaktan eğitim” uyarısı

Okulların kapalı olması nedeniyle geçilen “uzaktan eğitim” sürecinde çocukların yalnız ve denetim dışı olduğuna dikkati çeken Dr. Bolat, “Ne yazık ki, bizim ülkemizdeki çocukların iç denetimi zayıf. Öğrenme isteği ilgi ve meraktan değil de dışarıdan geldiği zaman, çocuklar iç denetimlerini geliştiremiyorlar. Bu noktada, uzaktan eğitim sürecinde çocuklarına derslerden ziyade, oto-kontrolü ve iç denetimi öğretmeliyiz. Bu kas gibidir, çalıştıkça gelişir” dedi.

Özel Bursa Kültür Okulları’nın Edutalks Eğitim Konuşmaları’nın online olarak canlı yayınlarla devam ediyor. Kültür Okulları velileriyle dijital ortamda buluşan Dr. Özgür Bolat, “Önemli olan ilgi odaklı eğitimdir. Uzaktan eğitim döneminde, çocuğunuzu geleceğe hazırlamak istiyorsanız onun iç denetimini ve oto-kontrolünü geliştirin” dedi.

Toplam dört oturumda gerçekleştirilecek olan Edutalks Eğitim Konuşmaları’nın konuğu olan eğitimci ve yazar Dr. Özgür Bolat, ikinci oturumda, “Uzaktan eğitim sürecinde çocuklarda iç motivasyon ve öğrenme isteği ile merak nasıl oluşturulur ve çocuklara kitap okuma nasıl öğretilir ?” konularında ailelere tavsiyelerde bulundu.

“UZAKTAN EĞİTİM”E DİKKAT

“Biz kolektivist ve hiyerarşik bir toplumuz, Grup içinde olmalı, dokunmalı ve denetleyen birileri olmalı” diyen Dr. Özgür Bolat, “uzaktan eğitim” sürecinde çocukların yalnız olduğunu ve onları denetleyen kimsenin bulunmadığını kaydetti.

Ülkemizdeki çocukların iç denetiminin genellikle zayıf olduğunu, öğrenme isteği ilgi ve meraktan değil de dışarıdan geldiği için çocukların iç denetimlerini geliştiremediklerini belirten Dr. Bolat, “Bu noktada, uzaktan eğitim sürecinde çocuklarına derslerden ziyade, oto-kontrolü ve iç denetimi öğretmeliyiz. Bu kas gibidir, çalıştıkça gelişir. Çalıştırabilmeniz için de çocukların sevdikleri, iç motivasyonu yüksek şeyleri yapmalısınız” şeklinde konuştu.

“İÇ MOTİVASYON OLUŞTURMAK İÇİN MERAK UYANDIRIN”

Çocuklarda öğrenmeye dair iç motivasyon oluşturmak için, onlarda merak uyandırmak gerektiğini belirten Dr. Özgür Bolat, merak uyandırmanın yollarını şöyle sıraladı;

“Merak uyandırmanın birinci yolu tahmin oluşturmaktır. Örneğin bir kitabın kapağındaki resmi gösterip, ondan kitabın ismiyle ilgili tahminler alın ve bu tahminler üzerine konuşun. Merak uyandırmanın ikinci yolu ise üst düzey sorular sormaktır. Üst düzey sorular, niçin sorularıdır. Üçüncü yöntem ise bilimsel yoldur. Araştırmalar yapın, bunlar hakkında hipotezler oluşturun ve bu hipotezleri deneyler yoluyla çözün. İç motivasyon sağlamanın bir başka yolu da anti-tez oluşturmaktır. Çocuk fikrini söylediğinde bir anti-tez bulmasını isterseniz, çocuğunuzda o zaman merak oluşur. Bu süreci, çocuk alışkanlık kazanıncaya kadar birlikte yapın. Öğrenme motivasyonu oluşturacaksanız emek vermeniz lazım.”

KİTAP OKUMAYI SEVDİRMENİN YOLLARI

Dr. Özgür Bolat, Edutalks Eğitim Konuşmaları’nda kitap okumayı sevdirmenin yollarını da ailelerle paylaştı.

Çocukların kitap okumayı sevmeleri için seçme özgürlüklerinin olması, ailelerin çocuklarına rol model olmaları ve aile içinde kitapla ilgili etkinlikler yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Bolat, “Bir insan kitap okuduğu zaman farkındalığı artar, bilinci genişler, hayata dair deneyimi artar ve farkındalık genişleyince seçme özgürlüğü ortaya çıkar” şeklinde konuştu.

Çocuklara evde, okulda ya da yaşamda seçme özgürlüğü verilmediğinde, bilinçaltlarında farkındalıklarını kapattıkları uyarısında bulunan Dr. Bolat, kitap okuması istenen çocuklara ilk önce ona seçme özgürlüğü verilmesi çağrısında bulundu.

İkinci olarak ebeveynlerin rol model olması, ancak model olmanın sadece kitap okumak anlamına gelmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Özgür Bolat, şöyle konuştu :

“Model olursanız, çocuğunuzun kitap okuma ihtimalini artırırsınız. Çocuğunuzun okuduğu kitapla ilgili etkinlikler yapmalı, kitap üzerine tartışmalısınız. Ona kitap üzerinden kendini tanıma soruları sormalısınız. Çocuk kitap sayesinde kendisini tanır ve ailesiyle ilişki kurarsa onu durduramazsınız.”

“DIŞ MOTİVASYON İSTEMİYORUZ”

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin öğrenme motivasyonu sağlama noktasında sıkıntılar çektiklerini ifade eden Dr. Bolat, motivasyon çeşitlerini sıralayarak, çocuklarda iç motivasyon ve öğrenme motivasyonu sağlamak için ailelere bazı tavsiyelerde bulundu.

Konuşmasında motivasyon türlerine değinen Dr. Bolat, bunlardan birincisinin ve en kötüsün dış motivasyon olduğunu bildirdi.

“Bu motivasyonda çocuk ödevini yaparsa ödül, yapmazsa bonus veren siteler ceza alır. Bu dış motivasyona örnek olarak gösterilebilir” diyen Dr. Bolat, eğitim bilimciler olarak; dış motivasyona karşı olduklarını dile getirdi.

Dr. Bolat, “Dışarıdan gelecek korkuya dayalı” motivasyonun ve “iyi bir not almaya veya iyi bir üniversiteye gitmeye dayalı” motivasyonun da dış motivasyon kategorisinde değerlendirilebileceğini söyledi.

Dördüncü motivasyon çeşidinin ise “Çocuğun kendisini başarılı bir öğrenci olarak görmesi ve bu oluşturduğu kimlikle örtüşen davranışlar sergilemesi” olduğunu kaydeden Dr. Bolat, “Ancak bu noktada, çocuklar sadece kendilerine verilen ödevleri yapar, görev verilmediği takdirde bir şey yapmazlar” şeklinde konuştu.

Dr. Bolat; en ideal motivasyon türünün ise “ilgi ve meraka dayalı” motivasyon olduğunu vurguladı.

Edutalks Eğitim Konuşmaları’nın konuğu Dr. Özgür Bolat, canlı yayına katılan ailelerin sorularını da yanıtladı. Edutalks, 15 ve 18 Nisan’daki canlı yayınlarla devam edecek.

Yorumlar (0)
20°
açık